Veertig jaar...

3 september 1979, de dag dat ik mijn eerste stappen op het onderwijspad zette. Als 21-jarige, nog bezig met mijn opleiding, kwam ik voor een klas te staan met 15- en 16-jarige toekomstige verwarmingsmonteurs. Dat was me de leerschool wel! Wat is er in die veertig jaar veel veranderd in onderwijsland. Al die honderden, zo niet duizenden leerlingen die ik na die eerste pittige start in mijn lessen heb gehad. Wat zal er van ze geworden zijn? Sommige zie ik nog weleens, andere heb ik na hun examen nooit meer gezien. Mijn eerste leerlingen zijn nu zelf rond de vijftig. Het moment dat ik de dochter van een oud-leerling in de klas kreeg, ligt al ver achter me. Nog steeds mag ik mijn kennis overbrengen, ook al is het nu op een andere manier. En dat hoop ik ook de komende jaren nog te doen.