Lezen, lezen, lezen...

"Nederlandse 15-jarigen zijn slechter gaan lezen. Bijna een kwart van de tieners leest niet goed genoeg om teksten écht te begrijpen. De leesprestaties van Nederlandse jongeren dalen een stuk harder dan in andere landen. Ze vinden er bovendien geen bal aan om te lezen." 

 

 

Aldus een artikel in het AD van 3 december. Ik maak in mijn praktijk dagelijks de gevolgen mee van de verdwijnende interesse in het lezen. De woordenschat van jongeren wordt steeds kleiner. Met name bij het maken van toetsen en examens lopen ze hier tegenaan.

Ik pleit voor het invoeren van een leesuur in het voortgezet onderwijs. Het kan gekoppeld worden aan het vak Nederlands, maar ook aan vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer of economie.

Misschien geen populair voorstel en volgens minister Slob vast onbetaalbaar, maar als wij onze plaats op de lijst van OESO-landen niet willen verliezen, is het de enige optie.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0